Babka piaskowa bezglutenowa

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Jajka - 5 sztukCukier - 230 g (drobny)Mąka ziemniaczana - 350 g + do wysypiania formyProszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczkaCytryna - 1 sztukaMasło - 200 g (roztopione) + do wysmarowania formyCukier puder - do posypania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka umieść w dużej misce i ubij na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5-6 minut). Nie przerywając miksowania stopniowo dodaj drobny cukier, dokładnie miksując za każdym razem, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą i masa podwoi swoją objętość.
Przesiej do miski mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Zetrzyj do masy skórkę z 1 cytryny i wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczone, nadal gorące masło i zmiksuj do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ziemniaczaną. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory