Babka waniliowo-kardamonowa

Magazyn Kuchnia/Adam Chrząstowski 02.10.2020 12:22
(brak ocen)
OCEŃ
Babka waniliowo-kardamonowa
Babka waniliowo-kardamonowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Formę na babkę - może być z kominkiem - porządnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy).

2 / 4

Mieszamy mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna - trzeba ucierać około 5 min - dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Ucieramy kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijamy po jednym jajku - następne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą. 

3 / 4

Wlewamy sok cytrynowy, chwilę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy na przemian porcje mąki i mleka. Przerywamy ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciastem napełniamy przygotowaną formę, lekko stukamy dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta. Pieczemy około godziny - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być sucha po wyjęciu. 

4 / 4

Wyjmujemy formę z babką z piekarnika. Studzimy ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjmujemy je i studzimy jeszcze około godziny. Kroimy na porcje. Taka babka świetnie smakuje, podana ze śmietaną ubitą na sztywno z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.