Babka waniliowo-kardamonowa

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 3 szklankiKardamon - 1 łyżeczka mielonegoProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSól - 1/2 łyżeczkiSoda oczyszczona - 1/2 łyżeczkiMasło - 20 dag miękkiegoCukier - 1,5 szklanki (lub mniej)Wanilia - 2 laski przekrojone wzdłuż na półJajka - 4 dużeSok cytrynowy - 1 szklankaMleko 3.2 proc. - 1 szklankaMasło - Do formyMąka pszenna - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Formę na babkę - może być z kominkiem - porządnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy).
Mieszamy mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna - trzeba ucierać około 5 min - dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Ucieramy kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijamy po jednym jajku - następne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Wlewamy sok cytrynowy, chwilę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy na przemian porcje mąki i mleka. Przerywamy ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciastem napełniamy przygotowaną formę, lekko stukamy dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta. Pieczemy około godziny - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być sucha po wyjęciu.
Wyjmujemy formę z babką z piekarnika. Studzimy ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjmujemy je i studzimy jeszcze około godziny. Kroimy na porcje. Taka babka świetnie smakuje, podana ze śmietaną ubitą na sztywno z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory