Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Jajka - 5Cukier puder - 250 gCukier waniliowy - 2 opakowaniaOlej rzepakowy - szklankaMąka pszenna - 120 g typ 450Mąka ziemniaczana - 120 gProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiMasło - do formyBułka tarta - do formyAjerkoniak (advocaat, likier jajeczny) - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewamy najpierw olej, a następnie ajerkoniak. Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy (ciasto powinno być płynne). Formę do bab smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, napełniamy ciastem. Pieczemy godzinę w 180 st. C. Po ostudzeniu możemy udekorować gotową polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory