Bajgle z tuńczykiem
Bajgle z tuńczykiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Sos
Śmietana 12 proc. - 200 mlOliwki zielone - łyżka, bez pestekKapary - łyżkaAnchois - 3 filecikiOliwa - 2 łyżkiNatka pietruszki - pęczek małySok cytrynowy - z 1/2 cytryny
-
Oraz
Tuńczyk świeży - 2 steki po 150 gOliwa - 2 łyżkiBajgiel - 2Cytryna - 1 sparzonaRukola - mała garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy sos. Łączymy śmietanę z bardzo drobno posiekanymi oliwkami, kaparami i anchois. Dodajemy oliwę, posiekaną natkę, skrapiamy sokiem cytrynowym i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2 / 3
Rozgrzewamy oliwę na patelni (można też smażyć bez tłuszczu na gorącej patelni grillowej) i smażymy steki z tuńczyka po minucie z każdej strony.
3 / 3
Przekrawamy bajgle, podgrzewamy (w piekarniku, w tosterze lub na patelni grillowej), smarujemy sosem wszystkie połówki, na dwóch dolnych kładziemy kawałki tuńczyka, na wierzch ścieramy trochę skórki cytrynowej, układamy rukolę i przyciskamy wierzchami bajgli.
Uwaga: kupcie świeżego tuńczyka i zawsze smażcie go tylko chwilę. W środku powinien pozostać różowy. Całkiem wysmażony jest suchy i twardy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory