Bananowo migdałowe ciasto z bitą śmietaną z tymiankiem i karmelem

Zosia Różycka i Ola Szwarc/Magazyn Kuchnia 09.12.2020 18:08
(brak ocen)
OCEŃ
Bananowo migdałowe ciasto z bitą śmietaną z tymiankiem i karmelem
Bananowo migdałowe ciasto z bitą śmietaną z tymiankiem i karmelem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Szczelną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarować dodatkowym masłem i wysypać cukrem. 3 banany pokroić wzdłuż i wyłożyć nimi dno foremki.

2 / 3

Masło ubić z cukrem i jajkami. Dodać jednego banana pokrojonego na kawałki, zmielone migdały, mąkę z proszkiem, sodą i solą a na koniec jogurt. Dobrze zamieszać i wylać na banany w foremce. Piec około 50 minut w 170 st.C. Jak wystygnie odwrócić do góry nogami.

3 / 3

Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukru pudru do smaku i posiekane listki tymianku. Wyłożyć na wystudzone, odwrócone ciasto. Z wierzchu polać karmelem lub miodem, posypać płatkami migdałowymi, gałązkami tymianku i pestkami granatu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.