Bananowo migdałowe ciasto z bitą śmietaną z tymiankiem i karmelem
Bananowo migdałowe ciasto z bitą śmietaną z tymiankiem i karmelem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Banan - 4Masło - 100 g (dodatkowo ok. 20 g na wysmarowanie foremki)Cukier - 150 g (dodatkowo ok. 30 g na wysypanie foremki)Jajka - 4Migdały mielone - 100 gMąka pszenna - 200 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaSól - szczyptaJogurt naturalny - 200 g
-
Tymiankowa bita śmietana:
Śmietana kremówka 36 proc. - 500 mlCukier puder - do smakuTymianek świeży - listki z jednej doniczki
-
Dodatkowo:
Miód pszczeli - do polania, może być karmelMigdały płatki - do posypaniaGranat - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Szczelną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarować dodatkowym masłem i wysypać cukrem. 3 banany pokroić wzdłuż i wyłożyć nimi dno foremki.
2 / 3
Masło ubić z cukrem i jajkami. Dodać jednego banana pokrojonego na kawałki, zmielone migdały, mąkę z proszkiem, sodą i solą a na koniec jogurt. Dobrze zamieszać i wylać na banany w foremce. Piec około 50 minut w 170 st.C. Jak wystygnie odwrócić do góry nogami.
3 / 3
Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukru pudru do smaku i posiekane listki tymianku. Wyłożyć na wystudzone, odwrócone ciasto. Z wierzchu polać karmelem lub miodem, posypać płatkami migdałowymi, gałązkami tymianku i pestkami granatu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory