Banoffee pie (ciasto z masą bananową)

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 3/4 szklankiMasło - 6 łyżek zimnegoSól - SzczyptaCukier - 2 łyżkiOrzechy ziemne - 1/2 szklanki uprażonychŻółtka - 1 sztOlejek waniliowy - Kilka kropli
-
Masa:
Mleko skondensowane słodzone - 2 puszkiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiRum - 1 łyżkaOlejek waniliowy - Kilka kropliBanan - 4 szt
-
Oraz:
Kawa rozpuszczalna - 3 łyżkiŚmietana kremówka 36 proc. - 2 szklankiCukier - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C.
Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto.
Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory