Banoffee pie (ciasto z masą bananową)

Magazyn Kuchnia 04.02.2021 15:27
(brak ocen)
OCEŃ
Banoffee pie (ciasto z masą bananową)
Banoffee pie (ciasto z masą bananową)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. 

2 / 4

Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. 

3 / 4

Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 

4 / 4

Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps