Barszczyk czerwony
Barszczyk czerwony
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
- Termin ważności: 2 tygodnie, w lodówce
Przygotowanie : powyżej godziny
Składniki (0porcji)
-
Burak - 1 kgCzosnek - 2 ząbkiChleb razowy - skórka z 1 kromkiZiele angielskie - 1/2 łyżeczki ziarenLiść laurowy - 1 średniSól - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraczki dokładnie wyszoruj szczoteczką, obierz, ponownie opłucz w zimnej wodzie, pokrój w niezbyt grube plasterki i włóż do wyparzonego glinianego garnka lub do słoja. Dodaj obrany czosnek, przyprawy i skórkę chleba. Zagotuj 3 litry wody z solą, ostudź ją, zalej buraczki. Odstaw na kilka dni - po tym czasie barszcz jest ukiszony. Wtedy przecedź go do butelek, zakręć i wstaw do lodówki. Możesz go przechowywać przez 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory