Biała ryba z zielonym sosem
Biała ryba z zielonym sosem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ryba - 60 dag białej (np. dorsza)Oliwa - 2 łyżkiSok cytrynowy - 2 łyżkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
-
Sos
Natka pietruszki - duży pęczek (może być bazylia)Oregano świeże - łyżka posiekanegoTymianek świeży - łyżka posiekanegoCzosnek - duży ząbekSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyOliwa - 1/2 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Dorsza opłucz i polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej grill*. Rybę oprósz pieprzem i piecz, aż nie będzie już w środku surowa.
2 / 2
Zrób sos: umyte i osuszone zioła drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dolej jeszcze trochę soku z cytryny. Sos podawaj do ryby.
*Jeśli nie masz grilla, możesz rybę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (ok. 30 minut). Dorsz wychodzi świetnie także na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory