Biała ryba z zielonym sosem

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 10.04.2021 19:06
(brak ocen)
OCEŃ
Biała ryba z zielonym sosem
Biała ryba z zielonym sosem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Dorsza opłucz i polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej grill*. Rybę oprósz pieprzem i piecz, aż nie będzie już w środku surowa. 

2 / 2

Zrób sos: umyte i osuszone zioła drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dolej jeszcze trochę soku z cytryny. Sos podawaj do ryby.

*Jeśli nie masz grilla, możesz rybę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (ok. 30 minut). Dorsz wychodzi świetnie także na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.