Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną
Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Fasolka szparagowa żółta - 50 dagCzosnek - 2 ząbkiOliwa - 2 łyżkiMięta - 1 łyżeczkaNatka pietruszki - 1 łyżeczkaEstragon - 1 łyżeczkaSzczypiorek - 1 łyżeczkaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuBób - 30 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużego garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy. W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 8 minut. Dodajemy posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Młody bób nie wymaga obierania ze skórki, jeśli jednak wolimy obrany, będziemy potrzebowali na to dodatkowych 5 minut. Potrawę doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory