Bułgarska zupa flakowa
Bułgarska zupa flakowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Flaki wołowe - 50 dagMleko 2.0 proc. - 1 szklankaOlej rzepakowy - 5 łyżekPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOcet balsamiczny - 4 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiChili w proszku - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Gotujemy wyczyszczone flaki pilnując, by cały czas przykrywała je woda. Flaki baranie gotują się o wiele krócej niż wołowe. Zachowujemy wywar.
2 / 3
Ugotowane flaki kroimy w cienkie paseczki, trzymamy w cieple. Bulion gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania dolewamy mleko i olej, dosypujemy paprykę, solimy i pieprzymy.
3 / 3
Wkładamy flaki do głębokich talerzy i zalewamy wrzącym bulionem.
Osobno, w miseczce, podajemy ocet z rozgniecionym czosnkiem i ostrą papryką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory