Buraki po kurpiowsku
Buraki po kurpiowsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Burak - kilogramMasło - 5 dagMąka pszenna - łyżkaŚmietana 22 proc. - pięć lub sześćSok cytrynowy - jedna lub dwie łyżeczkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Dokładnie wyszoruj buraki i ugotuj je (lub upiecz) w łupinkach. Przestudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce do warzyw lub pokrój w słomkę.
2 / 3
W rondlu o grubym dnie roztop masło, oprósz mąką i zrób białą zasmażkę (mąka nie może się przyrumienić). Posól, wlej podgrzany sok cytrynowy, dodaj buraczki i śmietanę, wymieszaj. Przykryj, zmniejsz ogień i duś 30 minut.
3 / 3
Pyszne do dziczyzny i tłustych mięs. Kto woli ostrzejsze smaki, może przyprawić buraczki odrobiną pieprzu i zmielonego kminku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory