Burrito

Burrito
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula biała - jednaCzosnek - dwa ząbkiOliwa - trzy łyżkiMięso mielone wołowe - 300 gPrzecier pomidorowy - cztery łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuRyż biały - 200 g długoziarnistegoAwokado - jednoFasola czerwona z puszki - puszka (425 ml)Kukurydza konserwowa - puszka (425 ml)Tortilla pszenna - czteryJogurt grecki - 100 ml (może być bałkański)Kolendra (natka) - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie. Dorzucamy wołowinę i smażymy 10 minut, aż zbrązowieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy i płuczemy fasolę oraz kukurydzę. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Na środek każdej tortilli nakładamy po porcji ryżu, mięsa, fasoli, kukurydzy i awokado oraz łyżkę jogurtu. Posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy w rulony. Gotowe burritos możemy zawinąć w folię aluminiową, będzie wygodniej je zjeść.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory