Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 200 gRukola - 2 garścieSok pomarańczowy - 1/4 szklankiMusztarda dijon - 1 łyżeczkaOliwa - według uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczoną polędwicę przysmażamy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Rukolę płuczemy, osuszamy i odrywamy listki od łodyżek. Listkami posypujemy plastry wołowiny, a łodyżki umieszczamy w blenderze, razem z musztardą i sokiem pomarańczowym. Miksujemy, dodając odrobinę oliwy (musi się wytworzyć emulsja), doprawiając solą, pieprzem i miodem (lub cukrem). Gotowym pesto polewamy carpaccio. Potrawę możemy udekorować plasterkami czarnych oliwek i truskawek (na tę porcję 4 oliwki i 4 truskawki).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory