Ceviche z łososia
Ceviche z łososia
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 250 gLimonka - sok z dwóchChili - dwie kolorowe papryczkiSzalotka - dwieKolendra (natka) - pół pęczkaChili - cztery łyżki sosu chili z limonkąSos sojowy - dwie łyżkiOlej sezamowy - dwie łyżkiCukier - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Z limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wkładamy do dużej miski, a następnie dodajemy drobno pokrojone szalotki, papryczki, poszatkowaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili z limonką i kolendrą oraz cukier. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do tak sporządzonej marynaty dodajemy pokrojony w niewielką kostkę filet z łososia. Każdy kawałek mięsa pokrywamy marynatą i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem należy pozwolić rybie nabrać temperatury pokojowej, co pozwoli w pełni docenić jej walory. "
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory