Chałka

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 17:13
(brak ocen)
OCEŃ
Chałka
Chałka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jajko i 2 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła. Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st., pieczemy ok. 35 minut (przykrywamy folią, jeśli zacznie się spiekać). Chałkę zamiast z kruszonką możemy przygotować z makiem, sezamem, a nawet gruboziarnistą solą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.