Składniki (6porcji)
-
Masło - 50 gDrożdże świeże - 20 gCukier - 80 gMąka pszenna - 450-500 gCukier waniliowy - 1 opakowanieSól - szczyptaJajka - 1Żółtka - 3Mleko 2.0 proc. - 150 mlMąka pszenna - 50 gMasło - 25 gCukier - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jajko i 2 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła. Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st., pieczemy ok. 35 minut (przykrywamy folią, jeśli zacznie się spiekać). Chałkę zamiast z kruszonką możemy przygotować z makiem, sezamem, a nawet gruboziarnistą solą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory