Chili con carne z nachosami

Chili con carne, czyli co? Czyli turboaromatyczna, meksykańska potrawka z mięsem, pomidorami i fasolą, a w naszej wersji także z nachosami. Chyba nie trzeba was więcej przekonywać. Do dzieła!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Chili w proszku - łyżeczkaPapryka wędzona - łyżeczkaKolendra (ziarna) - łyżeczkaSól - łyżeczkaCynamon - łyżeczkaKumin (kmin rzymski) - łyżeczkaOregano suszone - łyżeczkaCebula - 2Papryka czerwona - 1Mięso mielone wołowe - 500 gPomidory z puszki - puszkaCukier - łyżeczkaFasola czerwona z puszki - puszkaOliwa - do smażeniaRyż jaśminowy - do podaniaNachos - do podaniaŚmietana 18 proc. - do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zacznij od zmielenia przypraw – utrzyj wszystkie w moździerzu. Następnie posiekaj drobno cebulę i czosnek, a paprykę pokrój w kostkę.
2 / 3
Rozgrzej oliwę na patelni i zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i utartych przypraw. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, a przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj mięso mielone i podsmażaj dalej. Następnie dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut, po czym dodaj pomidory z puszki. Gotuj 10-15 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną fasole z puszki i gotuj jeszcze 5 minut. Na sam koniec dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
3 / 3
Podawaj z ryżem, nachosami, kwaśną śmietaną i kolendrą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory