Chowder kukurydziany

Haps 13.02.2020 17:57
(7 ocen)
OCEŃ
Chowder kukurydziany
Do tego przepisu nie będzie opisu, bo teraz uczymy się nowego słowa "chowder" i brakuje nam inspiracji. Jak nie zapamiętamy tej nazwy, to przepis będzie funkcjonował jako zupa gulaszowa z kukurydzy.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Kukurydzę postaw pionowo i ostrym nożem obkrój kolbę z ziaren. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz boczek również pokrój w kostkę.

2 / 4

W dużym garnku, na wolnym ogniu wytop tłuszcz z boczku. Kiedy boczek mocno się zrumieni, wyjmij go z garnka łyżką cedzakową, a na pozostałym tłuszczu przesmaż cebulę.

3 / 4

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ziemniaki i kukurydzę i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

4 / 4

Mleko dokładnie wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Następnie wlej śmietankę i dodaj tarty cheddar. Gotuj jeszcze około 3-5 minut, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie. Na koniec dodaj do zupy podsmażony wcześniej boczek oraz drobno posiekany szczypiorek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.