Chowder kukurydziany
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kukurydza (kolba) - 3 sztukiZiemniaki - 3 duże sztukiCebula - 2 sztukiBoczek wędzony - 100 g (najlepiej w plastrach)Bulion warzywny - 1,5 lMleko 3.2 proc. - 1/2 szklankiŚmietana 30 proc. - 1/2 szklankiMąka pszenna - 2 czubate łyżkiSer cheddar - 150 g (tarty)Szczypiorek - wedle uznania (posiekany)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj wszystkie składniki. Kukurydzę postaw pionowo i ostrym nożem obkrój kolbę z ziaren. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz boczek również pokrój w kostkę.
W dużym garnku, na wolnym ogniu wytop tłuszcz z boczku. Kiedy boczek mocno się zrumieni, wyjmij go z garnka łyżką cedzakową, a na pozostałym tłuszczu przesmaż cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ziemniaki i kukurydzę i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Mleko dokładnie wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Następnie wlej śmietankę i dodaj tarty cheddar. Gotuj jeszcze około 3-5 minut, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie. Na koniec dodaj do zupy podsmażony wcześniej boczek oraz drobno posiekany szczypiorek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory