Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo
Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kurczak - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCytryna - 1Rozmaryn świeży - 1 gałązkaChorizo - 50 gCebula czerwona - 1 dużaNatka pietruszki - 2 łyżkiBiałka - 1Papryka czerwona - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia.
2 / 4
Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kieszenie, tak by nie rozerwać skórki.
3 / 4
Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka.
4 / 4
Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory