Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna typ 500 - 2 szklankiCukier - 5 łyżekSól - szczyptaWino białe - 1/2 szklankiAnyż - 1/2 łyżeczki ziarenekOliwa - 1/2 szklanki extra virginJajka - 1Oliwa - do posmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier, sól, wino, anyż i oliwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły, zagniatamy. Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy na godzinę, a potem dzielimy na 20 porcji.
2 / 2
Z każdego kawałka toczymy wałeczek o grubości palca; sklejamy ze sobą końce każdego wałeczka, aby powstały krążki. Układamy je na natłuszczonej blasze, za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem ubitym jak na omlet. Pieczemy 20 min w temperaturze 200°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory