Ciasteczka makowe z buraczanym lukrem
Ciasteczka makowe z buraczanym lukrem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Masło - 250 gCukier - 130 g (najlepiej cukier do wypieków)Sól - 1/4 łyżeczkiCytryna - skórka starta z 1Mąka pszenna - 300 gMak niebieski - 20 gBurak - 40 g puree buraczanegoCytryna - 2 łyżki sokuCukier puder - 120 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło ucieramy z cukrem, solą i werbeną na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mak, szybko mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało. Dzielimy na pół, każdą część wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm (ciasto jest bardzo miękkie i klejące, jednak dzięki temu ciasteczka będą kruche i miękkie). Rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Szklanką wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Studzimy. Wszystkie składniki lukru ucieramy trzepaczką balonową na gładką masę. Ciasteczka maczamy w lukrze i układamy do wyschnięcia na kratce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory