Ciasteczka makowe z buraczanym lukrem

Magazyn Kuchnia 10.12.2019 20:06
(1 ocena)
OCEŃ
Ciasteczka makowe z buraczanym lukrem
Ciasteczka makowe z buraczanym lukrem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło ucieramy z cukrem, solą i werbeną na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mak, szybko mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało. Dzielimy na pół, każdą część wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm (ciasto jest bardzo miękkie i klejące, jednak dzięki temu ciasteczka będą kruche i miękkie). Rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Szklanką wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Studzimy. Wszystkie składniki lukru ucieramy trzepaczką balonową na gładką masę. Ciasteczka maczamy w lukrze i układamy do wyschnięcia na kratce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.