Ciasteczka z amarantusa z żurawiną

Nie chcecie, żeby dzieciaki jadły niezdrowe, słodkie przekąski? Dobrze, to plan jest taki - zróbcie z nimi nasze ciasteczka. Powiedzcie, że to wspaniałe zboże stanowiło podstawę diety Inków, Majów i Azteków, upieczcie, a potem bawcie się w Indian, robiąc tipi z krzeseł i koca. Fajnie? No to Haps!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Amarantus - 2 szklanki ekspandowanegoSezam - 3/4 szklankiŻurawina suszona - 1/2 szklankiJajka - 2Miód pszczeli - 3 łyżki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Amarantus, sezam oraz drobno posiekaną żurawinę umieść w dużej misce i wymieszaj.
2 / 5
Dodaj jajka oraz miód i mieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w jedną kulę.
3 / 5
Z powstałej masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4 / 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
5 / 5
Po ostudzeniu przełóż amarantuski do szczelnego pojemnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory