Ciastka kawowo-malinowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Syrop
Woda - 3 łyżkiKoniak - 3 łyżkiCukier - 2 łyżki
-
Krem kawowy
Kawa rozpuszczalna - łyżkaMleko 2.0 proc. - 2 szklankiWanilia - 2 laskaŻółtka - 6Cukier - 3/4 szklankiMąka kukurydziana - 1/4 szklankiCzekolada gorzka - 100 g posiekanejŚmietana kremówka 36 proc. - szklanka
-
Oraz
Biszkopty - 2 blatyKonfitura - 20 dag malinowejMaliny - 3 garście, mogą być mrożoneŚmietana kremówka 36 proc. - szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy syrop, zagotowując wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak.
Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w mleku, z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucamy do mleka, zagotowujemy. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zaparzamy gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlewamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając (lubi się przypalać), aż pojawią się na nim bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z czekoladą, przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, i czekamy, aż ostygnie. Zimny krem miksujemy, aby zrobił się gładki, dodajemy do niego, stopniowo, po łyżce, ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie - już nie mikserem, a łyżką.
Z blatów biszkoptowych wycinamy spore kółka. Nasączamy je syropem, smarujemy konfiturą, potem masą kawową, obkładamy malinami (mrożone wcześniej rozmrażamy - najlepiej na sitku, aby odciekł sok). Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory