Ciastka kawowo-malinowe

Magazyn Kuchnia 17.11.2020 15:32
(brak ocen)
OCEŃ
Ciastka kawowo-malinowe
Ciastka kawowo-malinowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy syrop, zagotowując wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak. 

2 / 3

Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w mleku, z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucamy do mleka, zagotowujemy. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zaparzamy gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlewamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając (lubi się przypalać), aż pojawią się na nim bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z czekoladą, przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, i czekamy, aż ostygnie. Zimny krem miksujemy, aby zrobił się gładki, dodajemy do niego, stopniowo, po łyżce, ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie - już nie mikserem, a łyżką. 

3 / 3

Z blatów biszkoptowych wycinamy spore kółka. Nasączamy je syropem, smarujemy konfiturą, potem masą kawową, obkładamy malinami (mrożone wcześniej rozmrażamy - najlepiej na sitku, aby odciekł sok). Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps