Ciasto czekoladowe z kremem Baileys

Magazyn Kuchnia/Dorota Biały 28.01.2021 17:17
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto czekoladowe z kremem Baileys
Ciasto czekoladowe z kremem Baileys
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Pokrywamy foremkę o średnicy 24 cm olejem roślinnym. Ciasteczka mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Masę rozsmarowujemy, mocno ubijając, po dnie foremki. Pieczemy, aż zbrązowieje (ok. 5 minut).

2 / 3

Robimy krem. Mikserem ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, stopniowo dodając cukier i wbijając po jajku. Dodajemy Baileysa i cukier waniliowy. Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy czekoladą. Pieczemy, aż środek lekko zbrązowieje (ok. 1 godz. 20 min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.

3 / 3

Robimy krem kawowy. Ubijamy śmietankę z cukrem i kawą rozpuszczalną. Rozsmarowujemy lub dekorujemy nim schłodzone ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps