Ciasto czekoladowe z kremem Baileys
Ciasto czekoladowe z kremem Baileys
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Olej rzepakowy - Wg uznaniaHerbatniki - 2 szkl. pokruszonychCukier - 1/4 szkl.Masło - 6 łyżek rozpuszczonego
-
Krem:
Jajka - 5Baileys Irish Cream - likier kakaowy - 1 szklankaCukier waniliowy - 1 opak.Czekolada gorzka - 1 szklanka startej na wiórki czekolady
-
Krem kawowy:
Śmietana kremówka 36 proc. - 1 szkl. schłodzonejCukier - 2 łyżkiKawa rozpuszczalna - 1 łyżeczkaCzekolada gorzka - Starta na wiórki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Pokrywamy foremkę o średnicy 24 cm olejem roślinnym. Ciasteczka mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Masę rozsmarowujemy, mocno ubijając, po dnie foremki. Pieczemy, aż zbrązowieje (ok. 5 minut).
2 / 3
Robimy krem. Mikserem ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, stopniowo dodając cukier i wbijając po jajku. Dodajemy Baileysa i cukier waniliowy. Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy czekoladą. Pieczemy, aż środek lekko zbrązowieje (ok. 1 godz. 20 min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.
3 / 3
Robimy krem kawowy. Ubijamy śmietankę z cukrem i kawą rozpuszczalną. Rozsmarowujemy lub dekorujemy nim schłodzone ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory