Ciasto drożdżowe słodkie najlepsze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Mąka pszenna - 250 g (typu 550)Drożdże suszone - 3-4 gJajka - 2Cukier - 30 drobnegoMasło - 200 g miękkiego + do miski i formyŻółtka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy mąkę z drożdżami, roztrzepanymi jajkami i cukrem. Potem wyrabiamy, dodając miękkie masło pokrojone na kawałeczki (po trochu, stale wyrabiając). Pod koniec wyrabiania dorzucamy żółtko. Ciasto będzie dosyć luźne, błyszczące i nie będzie się lepiło, bo jest tłuściutkie. Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie krótko je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki.
Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w cieple, aby wyrosło.
Potem nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, wkładamy ciasto lub ciastka (można posmarować je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem), od razu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
Brioszka piecze się 45 minut, bułkom i ślimakom wystarczy 25 minut. Jeśli z ciasta ma powstać brioszka, lepimy wałek o długości takiej keksówki, jaką mamy (nie przejmujemy się, że wałek wychodzi chudy, bo przecież wyrośnie) i wkładamy go do nasmarowanej masłem formy.
Jeśli zamierzamy piec bułeczki, lepimy z ciasta kulki równej wielkości; nieduże, będą rosły. Można upiec je puste albo spłaszczyć, nadziać, np. powidłami, i skleić. Układamy je na posmarowanej masłem lub wyściełanej pergaminem blasze, zachowując odstępy.
Jeśli chcemy, aby wyszły nam ślimaki, kładziemy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i rozwałkowujemy na prostokąt. Można (po usunięciu folii) posypać go cynamonem i cukrem lub posiekanymi orzechami. Zwijamy w rulon, kroimy na centymetrowe plastry, układamy na natłuszczonej lub wyściełanej pergaminem blasze.
Rada: Z jajkami i masłem, ale bez mleka (według przepisu Norberta Niederkoflera). Świetne na brioszki, słodkie bułeczki, ślimaki itp.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory