Ciasto drożdżowe słodkie najlepsze

Olga Badowska, Magazyn Kuchnia 20.05.2021 17:13
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto drożdżowe słodkie najlepsze
Ciasto drożdżowe słodkie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mieszamy mąkę z drożdżami, roztrzepanymi jajkami i cukrem. Potem wyrabiamy, dodając miękkie masło pokrojone na kawałeczki (po trochu, stale wyrabiając). Pod koniec wyrabiania dorzucamy żółtko. Ciasto będzie dosyć luźne, błyszczące i nie będzie się lepiło, bo jest tłuściutkie. Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie krótko je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki. 

2 / 4

Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w cieple, aby wyrosło. 

3 / 4

Potem nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, wkładamy ciasto lub ciastka (można posmarować je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem), od razu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. 

4 / 4

Brioszka piecze się 45 minut, bułkom i ślimakom wystarczy 25 minut. Jeśli z ciasta ma powstać brioszka, lepimy wałek o długości takiej keksówki, jaką mamy (nie przejmujemy się, że wałek wychodzi chudy, bo przecież wyrośnie) i wkładamy go do nasmarowanej masłem formy.

Jeśli zamierzamy piec bułeczki, lepimy z ciasta kulki równej wielkości; nieduże, będą rosły. Można upiec je puste albo spłaszczyć, nadziać, np. powidłami, i skleić. Układamy je na posmarowanej masłem lub wyściełanej pergaminem blasze, zachowując odstępy.

Jeśli chcemy, aby wyszły nam ślimaki, kładziemy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i rozwałkowujemy na prostokąt. Można (po usunięciu folii) posypać go cynamonem i cukrem lub posiekanymi orzechami. Zwijamy w rulon, kroimy na centymetrowe plastry, układamy na natłuszczonej lub wyściełanej pergaminem blasze.

Rada: Z jajkami i masłem, ale bez mleka (według przepisu Norberta Niederkoflera). Świetne na brioszki, słodkie bułeczki, ślimaki itp.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA