Ciasto drożdżowe z cynamonem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 50 dagDrożdże świeże - 2 dagMasło - 7 dag stopionego, ciepłegoMleko 3.2 proc. - 250 ml ciepłegoJajka - 1Żółtka - 2Cukier - 7 dag drobnegoSól - 1/2 łyżeczkiSkórka z cytryny - wedle uznaniaAnyż - łyżeczka mielonego (opcjonalnie)Masło - do wysmarowania formy
-
Nadzienie
Masło - 10 dag stopionegoCynamon - łyżkaBrązowy cukier demerara - 10 dagRodzynki - 10 dag (najlepiej namoczonych w rumie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże (świeże wcześniej kruszymy). W mące robimy dołek, kolejno dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto - jest gotowe, kiedy przestaje kleić się do rąk. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
Zagniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na grubość palca. Smarujemy stopionym masłem (pozostawiamy nieco masła do posmarowania wierzchu ciasta), posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami. Zawijamy jak struclę, gotowy wałek wkładamy do natłuszczonej formy z kominkiem, sklejając końce ciasta, tak aby powstał pierścień. Wierzch smarujemy resztą stopionego masła.
Czekamy jeszcze 20 minut, aż ciasto podrośnie w ciepłym miejscu, potem pieczemy 50-60 minut w 160°C (z włączonym termoobiegiem). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z formy.
Uwaga: aby ciasto było jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, można przed pieczeniem grubo wysmarować formę masłem i wysypać ją brązowym cukrem, który, karmelizując się w trakcie pieczenia, utworzy rumianą skórkę na wierzchu. Możemy je też polukrować i posypać rodzynkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory