Ciasto drożdżowe z cynamonem

Magazyn Kuchnia 19.01.2021 17:30
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto drożdżowe z cynamonem
Ciasto drożdżowe z cynamonem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże (świeże wcześniej kruszymy). W mące robimy dołek, kolejno dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto - jest gotowe, kiedy przestaje kleić się do rąk. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. 

2 / 3

Zagniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na grubość palca. Smarujemy stopionym masłem (pozostawiamy nieco masła do posmarowania wierzchu ciasta), posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami. Zawijamy jak struclę, gotowy wałek wkładamy do natłuszczonej formy z kominkiem, sklejając końce ciasta, tak aby powstał pierścień. Wierzch smarujemy resztą stopionego masła. 

3 / 3

Czekamy jeszcze 20 minut, aż ciasto podrośnie w ciepłym miejscu, potem pieczemy 50-60 minut w 160°C (z włączonym termoobiegiem). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z formy.

Uwaga: aby ciasto było jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, można przed pieczeniem grubo wysmarować formę masłem i wysypać ją brązowym cukrem, który, karmelizując się w trakcie pieczenia, utworzy rumianą skórkę na wierzchu. Możemy je też polukrować i posypać rodzynkami.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.