Ciasto makowo-cytrusowe

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 24.12.2019 12:01
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto makowo-cytrusowe
Ciasto makowo-cytrusowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Teraz dodajemy do nich sok pomarańczowy, 2 jajka, 2/3 filiżanki cukru, 1/2 kostki masła, skórkę z cytrusów i sól, starannie mieszamy. Do wyrobionej masy dodajemy 5 filiżanek mąki i mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Następnie przekładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ok. 5 minut (powinno dawać się formować, pozostając jednocześnie lekko klejące). Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, smarujemy jeszcze masłem po wierzchu, nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. W międzyczasie robimy nadzienie. Mieszamy twarożek z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy suszone owoce lub rodzynki i mak. Dokładnie mieszamy. Smarujemy masłem papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go masłem, pozostawiając suche brzegi szerokości ok. 1,5 cm. Następnie rozsmarowujemy po cieście nadzienie, rolujemy i ostrożnie przenosimy struclę na papier. Ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta 6 razy. Lekko odwracamy każdy nacięty kawałek (żeby było widać farsz). Gotowe ciasto nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto kładziemy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Ciasto wygląda niezwykle efektownie dzięki odsłaniającym farsz nacięciom. Ważne jednak, by nie były one zbyt głębokie, w przeciwnym razie strucla się rozpadnie

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.