Ciasto marcepanowe z owocami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Masło - 300 gCukier - 300 gCukier waniliowy - 2 łyżkiSkórka z cytryny - Z 1 owocuJajka - 6Mąka pszenna - 300 g przesianejProszek do pieczenia - 10 g
-
Ciasto marcepanowe:
Marcepan - 500 gBiałka - 2
-
Dodatki:
Marmolada pomarańczowa - Albo innaOwoce - DowolneGalaretka - 250 ml płynnej
-
Kruche ciasto:
Mąka pszenna - 25 dagCukier - 7-8 dagSól - SzczyptaJajka - 1Masło - 60 g zimnego startego na wiórki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki spód (5 mm grubości). Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180°C, aż uzyska jasnozłoty kolor.
Podpieczony spód smarujemy marmoladą. Aby zrobić ciasto piaskowe, ucieramy masło z cukrem (zwykłym i waniliowym) oraz skórką z cytryny. Stopniowo dodajemy jajka (cały czas mieszając), a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę wylewamy (na grubość 1 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 160-170°C. Upieczony blat z ciasta piaskowego układamy na posmarowanym marmoladą kruchym spodzie, a następnie również smarujemy marmoladą. Gotowy przekładaniec kroimy w pasy, które lekko od siebie odsuwamy.
Na końcu robimy ciasto marcepanowe, miksując marcepan z białkiem jajka, aby ciasto zyskało luźną (ale nie za rzadką) konsystencję. Rękaw cukierniczy napełniamy powstałym ciastem.
Dwa górne brzegi każdego paska szprycujemy masą marcepanową i zostawiamy w takiej postaci do następnego dnia, aby marcepan obsechł. Znów zapiekamy do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, układamy na paskach ciasta różne owoce pokrojone w kawałki, które zalewamy zastygającą już galaretką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory