Ciasto marmurkowe dyniowo-czekoladowe

Haps 16.02.2020 21:52
(2 oceny)
OCEŃ
Ciasto marmurkowe dyniowo-czekoladowe
Nie trzeba iść do super cukierni, żeby mieć marmury. Zrób sobie ciasto marmurkowe w swojej kuchni.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W dużej misce wymieszaj puree dyniowe, 275 ml maślanki, brązowy cukier, olej oraz jajka. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir oraz cynamon i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj pozostałą maślankę (75 ml) oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.

2 / 3

Podłużną formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj do formy na przemian po solidnej porcji dyniowego i kakaowego ciasta. Na koniec przemieszaj obie masy - zrób kilka zygzaków trzonkiem łyżki (tak jak na wideo), aby powstał efekt marmuru.

3 / 3

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 60-75 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta, pozostanie suchy. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps