Ciasto migdałowe z musem jabłkowym

Magazyn Kuchnia 17.05.2021 21:05
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto migdałowe z musem jabłkowym
Ciasto migdałowe z musem jabłkowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy ciasto, miksując jego składniki. Rozsmarowujemy na dnie tortownicy o średnicy 20 cm, natłuszczonej i wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. 

2 / 4

Ubijamy białka. Zagotowujemy 50 ml wody z cukrem i glukozą, mierząc tempera-turę. Gdy syrop osiągnie 120 st. C, powoli wlewamy go do piany z białek, stale ubijając na minimalnych obrotach miksera, aż piana osiągnie 20 st. C.  Obrane, pokrojone jabłka dusimy na maśle do miękkości i miksujemy w blenderze. Sok mieszamy z calvadosem i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel i zaparzamy sokiem, stale ucierając. Podgrzewamy w rondlu (nie gotujemy!), mieszając, aż powstanie krem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy namoczone i odciśnięte listki żelatyny, mieszając, aż się rozpuszczą. Gdy krem przestygnie, łączymy go z purée jabłkowym, 100 g masy białkowej (z reszty można upiec beziki) i ubitą na półsztywno śmietanką. Powstały mus rozsmarowujemy na migdałowym spodzie i wstawiamy do lodówki, aby stężał. 

3 / 4

Robimy galaretkę. Mieszamy wino, sok pomarańczowy i cytrynowy, doda-jemy cukier, goździka i jabłka. Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, cedzimy. Na każde 100 ml syropu bierzemy 1 listek żelatyny (namoczony w zimnej wodzie, odciśnięty), dodajemy do syropu, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy galaretkę. Na warstwie zastygłego musu układamy listki melisy, wlewamy galaretkę.

4 / 4

 Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Torcik podajemy pokrojony w trójkąty. (według przepisu Gary'ego Rhodesa)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA