Ciasto migdałowe z musem jabłkowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ciasto
Masło - 75 g pokrojonego w kostkęCukier - 75 gMigdały mielone - 75 gMąka pszenna - 2 łyżkiJajka - 1
-
Mus
Cukier - 175 gGlukoza - 15 g płynnejJabłka - 4Masło - łyżeczkaSok jabłkowy - 200 mlCalvados - 50 mlŻółtka - 3Cukier - 20 gŻelatyna - 2 płatkiŚmietana kremówka 36 proc. - 150 ml
-
Galaretka
Wino białe - 200 ml słodkiegoSok pomarańczowy - 75 mlSok cytrynowy - z 1/2 owocuCukier - 75 gŻelatyna - 1 listek na 100 ml syropuMelisa świeża - wedle uznaniaGoździki - 1Jabłka - 2, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, posiekane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto, miksując jego składniki. Rozsmarowujemy na dnie tortownicy o średnicy 20 cm, natłuszczonej i wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C.
Ubijamy białka. Zagotowujemy 50 ml wody z cukrem i glukozą, mierząc tempera-turę. Gdy syrop osiągnie 120 st. C, powoli wlewamy go do piany z białek, stale ubijając na minimalnych obrotach miksera, aż piana osiągnie 20 st. C. Obrane, pokrojone jabłka dusimy na maśle do miękkości i miksujemy w blenderze. Sok mieszamy z calvadosem i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel i zaparzamy sokiem, stale ucierając. Podgrzewamy w rondlu (nie gotujemy!), mieszając, aż powstanie krem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy namoczone i odciśnięte listki żelatyny, mieszając, aż się rozpuszczą. Gdy krem przestygnie, łączymy go z purée jabłkowym, 100 g masy białkowej (z reszty można upiec beziki) i ubitą na półsztywno śmietanką. Powstały mus rozsmarowujemy na migdałowym spodzie i wstawiamy do lodówki, aby stężał.
Robimy galaretkę. Mieszamy wino, sok pomarańczowy i cytrynowy, doda-jemy cukier, goździka i jabłka. Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, cedzimy. Na każde 100 ml syropu bierzemy 1 listek żelatyny (namoczony w zimnej wodzie, odciśnięty), dodajemy do syropu, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy galaretkę. Na warstwie zastygłego musu układamy listki melisy, wlewamy galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Torcik podajemy pokrojony w trójkąty. (według przepisu Gary'ego Rhodesa)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory