Ciasto piaskowe

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 22:43
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą) i - porcjami - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 st. C. Możemy zwiększyć temperaturę do 180 st. C, gdy zobaczymy, że ciasto już wyrosło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorące ciasto cukrem pudrem z wanilią. Na podstawie przepisu z książki Ireny Głowackiej "Pieczenie ciast i ciasteczek", wyd. Watra, Warszawa 1974

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.