Ciasto piaskowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Masło - 100 gCukier - 150 gJajka - 4Mąka pszenna - 100 gMąka ziemniaczana - 100 gProszek do pieczenia - 1/2 torebkiWanilia - 1/2 laskiŚmietana 22 proc. - 3 łyżkiSól - szczyptaSkórka z cytryny - otarta z 1 cytrynyCukier puder - z wanilią, do posypaniaMasło - do formyBułka tarta - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą) i - porcjami - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 st. C. Możemy zwiększyć temperaturę do 180 st. C, gdy zobaczymy, że ciasto już wyrosło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorące ciasto cukrem pudrem z wanilią. Na podstawie przepisu z książki Ireny Głowackiej "Pieczenie ciast i ciasteczek", wyd. Watra, Warszawa 1974
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory