Składniki (10porcji)
-
Rabarbar - 1 kgCukier - 15 dagMasło - do formyCukier puder - do posypania
-
Ciasto
Mąka pszenna - 25 dagMasło - 12 dagCukier - 5 dagJajka - 1Woda - 1/2 szklankiSól - szczypta
-
Kruszonka
Masło - 10 dagCukier - 10 dagMąka pszenna - 10 dagCukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście ułóż rabarbar i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką, ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 200 st. C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Sezon na rabarabar trwa króciutko, ale to ciasto jest świetne również z jagodami albo porzeczkami. Polecam!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory