Coda
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 1 krowi ogonMarchewka - 4Cebula - 1 dużaCzosnek - 3 ząbkiWino czerwone - 200 mlSeler naciowy - wedle uznaniaSłonina - 5 dagPrzecier pomidorowy - puszkaNatka pietruszki - wedle uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Istnieją dwa sposoby na codę, z których pierwszy daje zdecydowanie bogatszy smak. Wedle tego sposobu kroimy ogon na odcinki - nie ma sensu się zastanawiać, jak długie, bo w naturalny sposób oddzielają je kręgi. Podsmażamy na stopionej słoninie lub smalcu, a następnie wrzucamy kawałki ogona do garnka z wrzącą wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy literatką (jesteśmy wszak na festiwalu poezji) wina, a po upływie pół godziny dodajemy przecier pomidorowy (znam zwolenników większej ilości lub mniejszej, ograniczonej niemal do funkcji barwnika). Podczas gdy wszystko powoli przenika się pod pokrywką, oddzielnie gotujemy seler naciowy (w siedmiocentymetrowych odcinkach) i na kilka minut przed końcem dodajemy do właściwego dania. Aha - łączny czas gotowania powinien przekroczyć 5 godzin!
Drugi sposób nie pozostawia tak gęstego smaku w ogonie, pozwala za to wygospodarować smaczny rosół. Wystarczy do wyłowionej z wywaru cody dodać przyrządzony oddzielnie sos (składniki jak wyżej) i ugotowany seler (składnik absolutnie obowiązkowy), gotować na wolnym ogniu przez dwie godzinki i zjeść.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory