Składniki (2porcje)
-
Czosnek - 1 główkaGorczyca - 1 łyżeczka ziarenKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka nasionCiecierzyca - 2.5 szklanki namoczonej i ugotowanejSól morska - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smakuOlej rzepakowy - najlepiej tłoczony na zimno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W płaskim żaroodpornym rondlu o grubym dnie mieszamy obrane ząbki czosnku z kuminem, gorczycą i ciecierzycą. Przyprawiamy solą, dodajemy 6-8 ziaren pieprzu, wlewamy tyle oleju, aby przykrył składniki. Rondel przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C, pieczemy 45 minut. Studzimy, napełniamy mieszaniną czyste, wyparzone słoiki, wlewając na wierzch cały aromatyczny olej. Tak przygotowany confit możemy przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie. Po zjedzeniu ciecierzycy i czosnku oleju nie wylewamy, jest świetny do sałatek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory