Confit z ciecierzycy

Małgorzata Marchewka/Magazyn Kuchnia 31.01.2020 16:07
(brak ocen)
OCEŃ
Confit z ciecierzycy
Confit z ciecierzycy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W płaskim żaroodpornym rondlu o grubym dnie mieszamy obrane ząbki czosnku z kuminem, gorczycą i ciecierzycą. Przyprawiamy solą, dodajemy 6-8 ziaren pieprzu, wlewamy tyle oleju, aby przykrył składniki. Rondel przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C, pieczemy 45 minut. Studzimy, napełniamy mieszaniną czyste, wyparzone słoiki, wlewając na wierzch cały aromatyczny olej. Tak przygotowany confit możemy przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie. Po zjedzeniu ciecierzycy i czosnku oleju nie wylewamy, jest świetny do sałatek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps