Congee grzybowe

Nazwa taka egzotyczna. Taka azjatycka. A jego podstawa? Całkiem znajoma. Congee to chiński pudding ryżowy, zwany u nas po prostu ryżem na mleku. Ale w naszej wersji nie będzie to takie zwyczajne danie. Dodaliśmy kilka składników, które razem tworzą połączenie wręcz poetyckie!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ryż jaśminowy - 100 gBulion grzybowy - 1 lGrzyby suszone - garśćWoda - 250 mlSos sojowy - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChili - 1 papryczkaDymka - 1 (można zastąpić garścią liści kolendry
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ryż, suszone grzyby, bulion oraz wodę umieść w garnuszku. Wstaw do gotowania. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc na minimum i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu dopraw congee sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.
2 / 2
Podawaj z posiekaną dymką lub kolendrą, papryczką chili i podsmażonymi świeżymi grzybami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego