Congee grzybowe

Haps 07.10.2020 16:15
(1 ocena)
OCEŃ
Congee grzybowe
Nazwa taka egzotyczna. Taka azjatycka. A jego podstawa? Całkiem znajoma. Congee to chiński pudding ryżowy, zwany u nas po prostu ryżem na mleku. Ale w naszej wersji nie będzie to takie zwyczajne danie. Dodaliśmy kilka składników, które razem tworzą połączenie wręcz poetyckie!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ryż, suszone grzyby, bulion oraz wodę umieść w garnuszku. Wstaw do gotowania. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc na minimum i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu dopraw congee sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.

2 / 2

Podawaj z posiekaną dymką lub kolendrą, papryczką chili i podsmażonymi świeżymi grzybami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps