Cukinia pieczona na 3 sposoby
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Składniki na krokieciki z cukinii:
Cukinia - 4 sztukiSól - 1 łyżeczkaBułka tarta - 3/4 szklankiSer cheddar - 3/4 szklanki (tarty)Jajka - 2 sztukiOregano suszone - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
-
Składniki na frytki z cukinii:
Cukinia - 2 sztukiJajka - 2 sztukiBułka tarta - 2/3 szklankiSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiOregano suszone - 1 łyżeczkaTymianek suszony - 1 łyżeczkaPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiPapryka mielona słodka - 1/2 łyżeczkiOliwa - 3 łyżki
-
Składniki na chipsy z cukinii:
Cukinia - 1 sztukaOliwa - 1 łyżkaSól - do smaku
-
Dodatkowo:
Ręcznik papierowy - kilka listków Foxy Cartapaglia
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na krokieciki z cukinii:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Po wskazanym czasie dokładnie odciśnij wodę z tartej cukinii, przełóż ją do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nabieraj po łyżce powstałej masy i formuj w rękach niewielkie krokieciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20-25 minut - krokiety powinny być złote i chrupiące. Podawaj na ciepło.
Cukinię pokrój na podłużne kawałki. Rozłóż kawałki cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i delikatnie przyciśnij aby osuszyć cukinię przed panierowaniem. W jednej misce roztrzep dwa jajka, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z wszystkimi przyprawami. Zanurzaj kawałki cukinii w jajku, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrop je delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę.
Przepis na chipsy z cukinii:
Cukinię pokrój w cieniutkie, około 2 milimetrowe plastry. Rozłóż plastry cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i dokładnie przyciśnij każdy plasterek aby pozbyć się namiaru wody z cukinii. Przełóż plastry cukinii na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piecz około godziny, w połowie pieczenia przewracając plastry cukinii na drugą stronę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory