Cukinia pieczona na 3 sposoby

Haps 30.01.2020 12:19
(brak ocen)
OCEŃ
Cukinia pieczona na 3 sposoby
Jeśli boisz się gotowania zawsze możesz zastosować metodę "do trzech razy sztuka". Robisz trzy przepisy i zwiększasz swoje szanse na to, że przynajmniej jeden będzie ok. A jak zrobisz przekąski według naszych wskazówek, to będziesz mieć po prostu trzy razy więcej jedzenia, bo wszystkie snacki ci wyjdą.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przepis na krokieciki z cukinii:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Po wskazanym czasie dokładnie odciśnij wodę z tartej cukinii, przełóż ją do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nabieraj po łyżce powstałej masy i formuj w rękach niewielkie krokieciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20-25 minut - krokiety powinny być złote i chrupiące. Podawaj na ciepło.

2 / 3

Cukinię pokrój na podłużne kawałki. Rozłóż kawałki cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i delikatnie przyciśnij aby osuszyć cukinię przed panierowaniem. W jednej misce roztrzep dwa jajka, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z wszystkimi przyprawami. Zanurzaj kawałki cukinii w jajku, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrop je delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecz około 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę.

3 / 3

Przepis na chipsy z cukinii:
Cukinię pokrój w cieniutkie, około 2 milimetrowe plastry. Rozłóż plastry cukinii na ręczniku papierowym, przykryj je kolejnym kawałkiem ręcznika i dokładnie przyciśnij każdy plasterek aby pozbyć się namiaru wody z cukinii. Przełóż plastry cukinii na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piecz około godziny, w połowie pieczenia przewracając plastry cukinii na drugą stronę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.