Składniki (2porcje)
-
Cukinia - 1 kg małych zielonychCukinia - 1 kg małych żółtychOcet winny - 2 szklanki białegoWoda - 4 szklankiCzosnek - 6 ząbkówBazylia - 2 gałązkiKoperek - 2 duże gałązkiSól - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smakuOliwa - do zalania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cukinie myjemy, odcinamy końce, kroimy wzdłuż na plastry. Zagotowujemy ocet z wodą, dodajemy sól i wrzucamy cukinie na 2 min. Odcedzamy.
2 / 2
W wyparzonych słoikach układamy bardzo ściśle cukinie, dodajemy obrany czosnek, gałązki bazylii i kopru, wsypujemy kilka ziaren pieprzu, zalewamy oliwą do pełna. Po 3-4 dniach są dobre do jedzenia. Możemy je też pasteryzować ok. 10 min i przechować przez kilka miesięcy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory