Curry z jajek
Curry z jajek
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 40 dag pokrojonych w kostkęJajka - 6Kardamon - 3 kapsułki (nasionka)Imbir - 1/2 łyżeczki mielonegoKurkuma w proszku - 1/2 łyżeczkiChili w proszku - 1/4 łyżeczkiMasło - 1 łyżkaOliwa - 1 łyżkaCzosnek - 3 posiekane ząbkiCebula - 2 posiekaneSeler naciowy - 3 posiekane łodygiPrzecier pomidorowy - 2 łyżki (nie koncentratu!)Śmietana kremówka 36 proc. - 300 mlKolendra (natka) - Garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 6 minut - nie powinny się rozpadać), odcedzamy. Kolendrę, kumin i kardamon rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z resztą przypraw. Rozgrzewamy rondel o grubym dnie, wsypujemy przyprawy, czekamy minutę, aż zaczną mocno pachnieć. Dodajemy masło i oliwę, a gdy tylko się rozgrzeją - czosnek, cebulę i selera.
2 / 2
Smażymy 10-12 minut na małym ogniu. Wkładamy ziemniaki, wlewamy przecier i śmietanę, podgrzewamy, delikatnie mieszając. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo, posypujemy kolendrą. Kto lubi, może dodać jeszcze nieco płatków chilli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory