Deser malinowy z ciastem cytrynowym

Jean Sulipce/Magazyn Kuchnia 24.02.2020 16:16
(brak ocen)
OCEŃ
Deser malinowy z ciastem cytrynowym
Deser malinowy z ciastem cytrynowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Robimy ciasto: ucieramy na kremową masę jajka z cukrem. Roztapiamy masło, mieszamy je z olejem, dodajemy do masy jajecznej razem z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką. Ucieramy dalej mikserem na najniższych obrotach, na koniec dodając sok i skórkę z cytryny. Pieczemy w płaskiej blaszce (23 x 32 cm) w temperaturze 150°C przez 25-30 minut.

2 / 6

Robimy masę: ziarna kawy prażymy na sucho w garnku o grubym dnie. Gdy zaczną mocno pachnieć, zalewamy je mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na 20 minut.

3 / 6

Żółtka ucieramy z cukrem w rondelku, mieszamy z mąką i przecedzonym mlekiem kawowym. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem o konsystencji budyniu.

4 / 6

Gotujemy syrop z cukru i wody. Ubijamy białka na sztywno, zaparzamy je gorącym syropem, stale ubijając i wlewając syrop cienką strużką. Kończymy ubijanie, gdy piana całkiem wystygnie.

5 / 6

Odważamy 180 g kremu kawowego, mieszamy go z pianą z białek oraz ubitą śmietanką.

6 / 6

Z ostudzonego ciasta cytrynowego wycinamy krążki o wielkości dna miseczki, w której zamierzamy podać deser. Wkładamy po jednym krążku do każdej miseczki, zalewamy masą (wierzch masy można opalić palnikiem do creme brulée), posypujemy świeżymi malinami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA