Składniki (4porcje)
-
Jajka - 2Cukier - 100 gMasło - 20 gOlej z pestek winogron - 15 mlMąka pszenna typ 500 - 80 gProszek do pieczenia - 2 gŚmietana kremówka 36 proc. - 40 mlCytryna - 20 ml sokuSkórka z cytryny - 1 łyżkaKawa w ziarnach - 50 g całych ziarenMleko 2.0 proc. - 250 mlŻółtka - 2Cukier - 30 gMąka pszenna typ 500 - 30 gCukier - 100 gBiałka - 125 gŚmietana kremówka 36 proc. - 60 mlMaliny - najlepiej świeże
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: ucieramy na kremową masę jajka z cukrem. Roztapiamy masło, mieszamy je z olejem, dodajemy do masy jajecznej razem z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką. Ucieramy dalej mikserem na najniższych obrotach, na koniec dodając sok i skórkę z cytryny. Pieczemy w płaskiej blaszce (23 x 32 cm) w temperaturze 150°C przez 25-30 minut.
Robimy masę: ziarna kawy prażymy na sucho w garnku o grubym dnie. Gdy zaczną mocno pachnieć, zalewamy je mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na 20 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem w rondelku, mieszamy z mąką i przecedzonym mlekiem kawowym. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem o konsystencji budyniu.
Gotujemy syrop z cukru i wody. Ubijamy białka na sztywno, zaparzamy je gorącym syropem, stale ubijając i wlewając syrop cienką strużką. Kończymy ubijanie, gdy piana całkiem wystygnie.
Odważamy 180 g kremu kawowego, mieszamy go z pianą z białek oraz ubitą śmietanką.
Z ostudzonego ciasta cytrynowego wycinamy krążki o wielkości dna miseczki, w której zamierzamy podać deser. Wkładamy po jednym krążku do każdej miseczki, zalewamy masą (wierzch masy można opalić palnikiem do creme brulée), posypujemy świeżymi malinami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory