Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Haps 14.02.2020 15:55
(15 ocen)
OCEŃ
Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Nic tak nie cieszy zimą, jak własne domowe przetwory. Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie koncentratu, odmieni każdą potrawę. Gwarantujemy, że różnicę poczujesz od razu!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Natnij pomidory na krzyż i przełóż do dużej miski/garnka. Zalej wrzątkiem i zostaw na około 3 minuty. Gdy się wyparzą, zdejmij z nich skórę i drobno pokrój. Następnie wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu. Po około 15 minutach dokładnie zmiksuj sos.

2 / 3

Dodaj oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotuj dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj i dodaj do garnka razem z dwiema łyżkami oliwy. Dosyp oregano, szczyptę soli i duś przez kilka minut.

3 / 3

Dopraw do smaku cukrem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos przełóż do słoiczków i obróć do góry dnem, aby się zawekowały.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.