Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Nic tak nie cieszy zimą, jak własne domowe przetwory. Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie koncentratu, odmieni każdą potrawę. Gwarantujemy, że różnicę poczujesz od razu!
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Natnij pomidory na krzyż i przełóż do dużej miski/garnka. Zalej wrzątkiem i zostaw na około 3 minuty. Gdy się wyparzą, zdejmij z nich skórę i drobno pokrój. Następnie wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu. Po około 15 minutach dokładnie zmiksuj sos.
2 / 3
Dodaj oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotuj dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj i dodaj do garnka razem z dwiema łyżkami oliwy. Dosyp oregano, szczyptę soli i duś przez kilka minut.
3 / 3
Dopraw do smaku cukrem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos przełóż do słoiczków i obróć do góry dnem, aby się zawekowały.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory