Składniki (4porcje)
-
Masło - 50 g płynnego i ostudzonegoOlej rzepakowy - 50 gJajka - 2Cukier waniliowy - 2 łyżeczkiSkórka z cytryny - 2 łyżeczkiMaślanka - 250 mlMąka pszenna - 400 gProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - pół łyżeczkiJagody - 200 g niebieskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st., foremki do donutów smarujemy masłem. Na ciasto mieszamy w dużej misce na gładką masę masło, olej i cukier. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i miksujemy na niskich obrotach. Wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i nadal miksujemy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub worka strunowego (w nim wycinamy otwór wielkości 1 cm) i wyciskamy ciasto do foremek. Owoce obtaczamy w mące, lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy około 8 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Odstawiamy do ostygnięcia. Na polewę wlewamy do rondelka mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło. Cały czas mieszając, wsypujemy kakao i zagotowujemy. Dekorujemy polewą donuty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory