Drożdżowe faworki

Kto nie obsypał się cukrem pudrem podczas jedzenia faworków, niech pierwszy rzuci pączkiem. Żartujemy - pączkami nie rzucamy, pączki zajadamy! Ale dziś nie o nich. Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 225 gDrożdże instant - 3 gCukier - 40 gSól - szczyptaMleko 2.0 proc. - 70 ml letniegoMasło - 40 g roztopionegoJajka - 1Rum - 30 gOlej rzepakowy - 2 l (może być smalec)
-
Do posypania
Cukier puder - 100 gKardamon - łyżeczka mielonego
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Składniki na faworki zagnieć na jednolite gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszaj cukier puder z kardamonem.
2 / 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm i potnij na cienkie pasy. Następnie tnij pasy pod skosem na długie romby i zrób w nich podłużną dziurkę pośrodku. Przewiń jeden rant faworka na drugą stronę. Odstaw faworki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
3 / 3
W tym czasie rozgrzej olej lub smalec do 180 stopni Celsjusza. Smaż wyrośnięte faworki na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto brązowe.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego