Drożdżowe faworki

Haps 11.02.2021 13:02
(1 ocena)
OCEŃ
Drożdżowe faworki
Kto nie obsypał się cukrem pudrem podczas jedzenia faworków, niech pierwszy rzuci pączkiem. Żartujemy - pączkami nie rzucamy, pączki zajadamy! Ale dziś nie o nich. Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Składniki na faworki zagnieć na jednolite gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszaj cukier puder z kardamonem.

2 / 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm i potnij na cienkie pasy. Następnie tnij pasy pod skosem na długie romby i zrób w nich podłużną dziurkę pośrodku. Przewiń jeden rant faworka na drugą stronę. Odstaw faworki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

3 / 3

W tym czasie rozgrzej olej lub smalec do 180 stopni Celsjusza. Smaż wyrośnięte faworki na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto brązowe.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.