Farfalle z kremem marchewkowym
Farfalle z kremem marchewkowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Marchewka - 350 gMasło - 1 łyżkaMiód pszczeli - 1-2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŚmietana 18 proc. - 125 mlBulion warzywny - 100 mlMakaron farfalle (kokardki) - 200 gMigdały płatki - 4 łyżkiMelisa świeża - 1 łyżka posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Obraną i umytą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy w garnku, krótko dusimy na nim marchewkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i bulion, nakrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu 10-12 minut.
2 / 4
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałowe rumienimy bez tłuszczu na małej patelni, zdejmujemy z ognia.
3 / 4
Odkładamy połowę marchewki, resztę miksujemy razem z wywarem i zagotowujemy. Dodajemy pozostałą marchewkę i doprawiamy do smaku.
4 / 4
Makaron mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami migdałowymi i melisą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory