Faworki czekoladowe

Paweł Oszczyk, Magazyn Kuchnia 16.01.2020 16:30
(brak ocen)
OCEŃ
Faworki czekoladowe
Faworki czekoladowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łączymy wszystkie składniki ciasta (jedno żółtko pozostawiamy) i wyrabiamy przez kilkanaście minut. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, by ciasto odpoczęło. W tym czasie robimy nadzienie czekoladowe: mieszamy wszystkie składniki, ale jak najkrócej - tylko tyle, ile to konieczne. Przygotowujemy relish. Maliny rozgniatamy, ale nie miksujemy. Dodajemy syrop, likier i miętę. Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa płaty o grubości 1 mm. Układamy na nim kulki farszu czekoladowego o średnicy 1,5 cm, wolne miejsca pomiędzy nimi smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta, tak by dokładnie pokryło farsz. Wykrawamy ciastka karbowaną foremką do ravioli. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe "faworki" oprószamy cukrem pudrem i układamy na relishu malinowym. Zjadamy od razu, na drugi dzień robią się gumowate.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA