Focaccia klasyczna

Anna Martynowska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:13
(brak ocen)
OCEŃ
Focaccia klasyczna
Focaccia
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (14porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łączymy wodę, drożdże i cukier. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy mąkę, solimy, w środek wlewamy rozczyn. Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C. *Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - Odkrycie Roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano. Rady Ani - Woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przy formowaniu focaccii dobrze jest nasmarować ręce oliwą. Piekarnik musi być mocno nagrzany przed włożeniem placuszków, ponieważ wysychają przy długim pieczeniu. Również diabetycy mogą upiec sobie focaccię, używając mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps