Focaccia klasyczna
- Można zamrażać? Nie
Składniki (14porcji)
-
Woda - 3/4 szklanki, ciepłejDrożdże świeże - 25 gCukier - szczyptaMąka pszenna - 400 gSól - łyżeczkaOliwa - 6 łyżekSól morska - do smakuRozmaryn świeży - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łączymy wodę, drożdże i cukier. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy mąkę, solimy, w środek wlewamy rozczyn. Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C. *Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - Odkrycie Roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano. Rady Ani - Woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przy formowaniu focaccii dobrze jest nasmarować ręce oliwą. Piekarnik musi być mocno nagrzany przed włożeniem placuszków, ponieważ wysychają przy długim pieczeniu. Również diabetycy mogą upiec sobie focaccię, używając mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory