Focaccia z szałwią
Focaccia z szałwią
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 400 gCukier - 3 łyżeczkiSól - 1 czubata łyżeczka i gruba sól do smakuSzałwia - PęczekDrożdże suszone - 1 opak. 7 gWoda - 20 ml ciepłejOliwa - 10 mlMleko 3.2 proc. - 10 ml ciepłegoOliwa - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, drobno posiekaną szałwią i drożdżami. Usypujemy stożek, robimy w nim zagłębienie i stopniowo dodajemy wodę, oliwę i mleko, mieszając widelcem, aż ciasto będzie bardzo miękkie.
2 / 4
Rękami natartymi oliwą przekładamy mieszaninę do natłuszczonej formy (o śr. 24 cm) i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
3 / 4
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy obficie oliwą i oprószamy grubą solą. Pieczemy przez 15 minut, aż focaccia urośnie i się zrumieni.
4 / 4
Kroimy w kliny i podajemy z sałatką z rukoli i mięty lub przecinamy na pół i podajemy przełożoną plastrem wędliny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory