Focaccia z szałwią

Magazyn Kuchnia/Aneta Kosiba 02.10.2020 13:16
(brak ocen)
OCEŃ
Focaccia z szałwią
Focaccia z szałwią
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, drobno posiekaną szałwią i drożdżami. Usypujemy stożek, robimy w nim zagłębienie i stopniowo dodajemy wodę, oliwę i mleko, mieszając widelcem, aż ciasto będzie bardzo miękkie.

2 / 4

Rękami natartymi oliwą przekładamy mieszaninę do natłuszczonej formy (o śr. 24 cm) i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

3 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy obficie oliwą i oprószamy grubą solą. Pieczemy przez 15 minut, aż focaccia urośnie i się zrumieni.

4 / 4

Kroimy w kliny i podajemy z sałatką z rukoli i mięty lub przecinamy na pół i podajemy przełożoną plastrem wędliny.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA