Fondue serowe z rozmarynem
Fondue serowe z rozmarynem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiWino białe - 3/4 butelki, wytrawneSer cheddar - 200 gSer gouda - 200 gSer kozi twardy - 200 gOliwa - wedle uznaniaGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChleb - do podania (lub bułka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekany czosnek szklimy w garnku na oliwie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ścieramy żółte sery i kruszymy ser kozi. Wrzucamy sery do wina i podgrzewamy, mieszając, aż się roztopią. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem pokrojonym w kostkę o boku 1 cm. Nie zapomnijmy o długich wykałaczkach! Do przyrządzenia fondue możecie użyć podeschniętych resztek sera.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory