Gęś z suszonymi owocami

Magazyn Kuchnia 12.12.2019 19:44
(brak ocen)
OCEŃ
Gęś z suszonymi owocami
Gęś z suszonymi owocami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanine: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st. C, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 minut), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masła, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps