Gicz cielęca w warzywach
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Cielęcina - 8-10 plastrów (o grubości 5 cm) giczy cielęcej z kostką w środku - każdy plaster należy obwiązać sznurkiem aby mięso przylegało do kościSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMąka pszenna - do oprószenia mięsaMasło - 7-8 łyżekOliwa - 3-4 łyżkiWino białe - 1.5 szklanki wytrawnegoCebula - 1.5 szklanki posiekanejMarchewka - 3/4 szklanki pokrojonej w małą kostkęSeler naciowy - 3/4 szklanki pokrojonego w małą kostkęCzosnek - 1.3 łyżki rozgniecionegoBulion drobiowy - 3-4 szklanki (lub cielęcego)Pomidory - 1.5 szklanki pokrojonych w kosteczkę (obranych - bez pestek; mogą być pomidory z puszki)Natka pietruszki - 6 gałązekTymianek świeży - 4 gałązkiLiść laurowy - 1
-
Gremolata
Natka pietruszki - garśc posiekanejSkórka z cytryny - 2 łyżki drobno startej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar. Porcjami rozgrzewamy w rondlu 3-4 łyżki masła z oliwą, smażymy po 3-4 plastry mięsa. Gdy całe mięso będzie już mocno przyrumienione, odkładamy je na ogrzany talerz, a do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, zagotowujemy, mieszając i zeskrobując resztki, które przywarły do dna naczynia.
Gotujemy na mocnym ogniu bez pokrywki, aż pozostanie ok. pół szklanki płynu. Wlewamy go do miseczki.
W brytfannie (wystarczająco dużej, aby dało się ułożyć w niej plastry mięsa jeden obok drugiego) rozgrzewamy resztę masła i dusimy cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Gdy warzywa zmiękną, układamy na nich mięso, polewając sokiem, który zebrał się na talerzu, oraz zredukowanym sosem winnym. Wlewamy tyle bulionu, aby mięso było prawie przykryte. Na wierzchu mięsa rozsmarowujemy pomidory, układamy bukiecik ziół, solimy i pieprzymy do smaku. Zagotowujemy na średnim ogniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na co najmniej 2 godziny - mięso musi być miękkie.
Łyżką cedzakową wyjmujemy cielęcinę i wkładamy ją do żaroodpornego naczynia, w którym będzie podawana na stół. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrzucamy zioła z brytfanny, a wszystko, co w niej pozostało, wlewamy przez sitko do rondelka, przecierając przy tym warzywa. Gotujemy 15 min, aż pozostanie około 3 szklanek sosu. Częścią sosu smarujemy mięso i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, smarując sosem jeszcze 3 lub 4 razy, aż na wierzchu cielęciny powstanie glazura.
W tym czasie robimy gremolatę, mieszając natkę ze skórką cytrynową i czosnkiem. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy mieszaniną cielęcinę i podajemy, skrapiając odrobiną sosu. Pozostały sos podajemy oddzielnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory