Gicz cielęca w warzywach

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
Gicz cielęca w warzywach
Gicz cielęca w warzywach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Mięso nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar. Porcjami rozgrzewamy w rondlu 3-4 łyżki masła z oliwą, smażymy po 3-4 plastry mięsa. Gdy całe mięso będzie już mocno przyrumienione, odkładamy je na ogrzany talerz, a do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, zagotowujemy, mieszając i zeskrobując resztki, które przywarły do dna naczynia. 

2 / 5

Gotujemy na mocnym ogniu bez pokrywki, aż pozostanie ok. pół szklanki płynu. Wlewamy go do miseczki. 

3 / 5

W brytfannie (wystarczająco dużej, aby dało się ułożyć w niej plastry mięsa jeden obok drugiego) rozgrzewamy resztę masła i dusimy cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Gdy warzywa zmiękną, układamy na nich mięso, polewając sokiem, który zebrał się na talerzu, oraz zredukowanym sosem winnym. Wlewamy tyle bulionu, aby mięso było prawie przykryte. Na wierzchu mięsa rozsmarowujemy pomidory, układamy bukiecik ziół, solimy i pieprzymy do smaku. Zagotowujemy na średnim ogniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na co najmniej 2 godziny - mięso musi być miękkie. 

4 / 5

Łyżką cedzakową wyjmujemy cielęcinę i wkładamy ją do żaroodpornego naczynia, w którym będzie podawana na stół. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrzucamy zioła z brytfanny, a wszystko, co w niej pozostało, wlewamy przez sitko do rondelka, przecierając przy tym warzywa. Gotujemy 15 min, aż pozostanie około 3 szklanek sosu. Częścią sosu smarujemy mięso i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, smarując sosem jeszcze 3 lub 4 razy, aż na wierzchu cielęciny powstanie glazura. 

5 / 5

W tym czasie robimy gremolatę, mieszając natkę ze skórką cytrynową i czosnkiem. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy mieszaniną cielęcinę i podajemy, skrapiając odrobiną sosu. Pozostały sos podajemy oddzielnie.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.