Grillowany schab z wiśniami doskonały
Grillowany schab z wiśniami doskonały
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ocet balsamiczny - 3 łyżkiCukier - 3 łyżkiWino czerwone - 3/4 szklanki wytrawnegoSzalotka - 2 posiekaneCynamon - KawałekBulion drobiowy - SzklankaWiśnie - 500 g bez pestekMąka kukurydziana - 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 1 łyżce wodySok z limonki - Lub 1 cytrynyKotlet wieprzowy - 4 (mogą być z kostką)Olej rzepakowy - Do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W rondlu zagotowujemy ocet z cukrem, podgrzewamy, aż powstanie błyszczący syrop. Wlewamy wino, dodajemy szalotki i cynamon, zagotowujemy i redukujemy do objętości 1/4 szklanki. Wlewamy bulion, dodajemy wiśnie, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Wlewamy mączną mieszankę, zagotowujemy, mieszając. Gotujemy 2 minuty, aby sos zgęstniał. Wyjmujemy cynamon, przyprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Sos przykrywamy, by nie wystygł.
2 / 2
Mięso nacieramy olejem, oprószamy solą i pieprzem, pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej (po 6-8 minut z każdej strony). Podajemy polane sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory