Hałuszki z makiem
Hałuszki z makiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Ziemniaki - 1 kgMak niebieski - 1/2 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - 25 dagMasło - do formy (może być inny tłuszcz)Mąka pszenna - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane i umyte ziemniaki wrzuć na 10 minut do zimnej wody, potem wyjmij, zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w ściereczce lub kilkakrotnie złożonej gazie. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto. Natłuść blachę kawałkiem słoniny lub masłem. Z ciasta ulep nieduże kulki, ułóż je na blasze jedna obok drugiej. Wstaw do piekarnika, piecz około pół godziny w temp. 170-180 st. C. Upieczone hałuszki włóż do rondla. Mak zalej wrzątkiem, przykryj, po 20 minutach osącz i przepuść 3 razy przez maszynkę lub utrzyj do białości wałkiem. Potem wsyp cukier i ucieraj jeszcze jakieś 10 minut. Masą makową zalej hałuszki, wymieszaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory